Het belang van Anti-oxidanten

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn zeer kleine, reactieve moleculen in ons lichaam. Een vrije radicaal bevat een elektron dat geen deel uitmaakt van 'een paar' (m.a.w. een ongepaard elektron). Deze enkele molecule is niet stabiel en hierdoor als gevolg zeer reactief en zal elektronen gaan 'stelen' van andere moleculen, waardoor een kettingreactie ontstaat. Deze kettingreactie veroorzaakt schade aan onze cellen en omdat onze huid ons grootste orgaan is zal deze hiervan uiteindelijk schade gaan ondervinden (oxidatieve stress) die zich uit in het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels, pigmentschade, gevoeligheid en irritatie en onzuiverheden.

Schade door vrije radicalen

In een normale omstandigheid maakt ons lichaam zelf in kleine aantallen vrije radicalen aan. Dit is een natuurlijk proces, waarbij een balans ontstaat tussen vrije radicalen en ziekteverwekkers. De vrije radicaal zal zich binden aan een ziekteverwekker en verlaat het lichaam. Zo wordt onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil gehouden. Maar door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maakt ons lichaam heel veel vrije radicalen aan en kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Hierdoor gaan de radicalen zich anders gedragen, en gaan zij ‘vreemd’; er is geen sprake meer van een gecontroleerde werking, maar de vrije radicalen grijpen de eerste de beste die ze tegenkomen om zich te binden. Ze gaan zich dus ook binden aan gezonde cellen! Er vindt dan een chemische reactie plaats (oxidatie), die het best te vergelijken is met een explosie. Cellen in de omgeving van die beschadigde cellen lopen dan bovendien kans om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid: tal van ziektebeelden (reuma, staar, pigmentvlekken en zelfs kanker) worden toegeschreven aan schade door vrije radicalen.

Vrije radicalen en huidveroudering

Niet alleen ziektebeelden, ook ouder worden is een proces van oxidatie. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. En hier kunnen wij iets tegen doen. Ons lichaam heeft een natuurlijk mechanisme om ons te beschermen tegen vrije radicalen: antioxidanten! De antioxidanten die van nature in ons lichaam aanwezig zijn, maken radicalen onschadelijk en voorkomen dat DNA beschadigd wordt. Helaas gaat dit mechanisme naarmate we ouder worden slechter werken. Gelukkig is er een oplossing om onszelf te verdedigen tegen vrije radicalen, namelijk het toevoegen van voldoende antioxidanten aan onze dagelijks voeding en het gebruiken van verzorgingsproducten die hoge concentraties antioxidanten bevatten.
Daarom bevatten al onze producten een hoge dosis aan anti-oxidanten. Zowel de producten van D'Oro als de producten van ZO Skin Health.

Zonnestralen, milieu, stress en slechte voeding zijn de oorzaak van celbeschadiging.

Zonneprotectie is van cruciaal belang

Antioxidanten herstellen de beschadigde cel.