Wat is 'Aging'?

Wanneer we ouder worden wordt de huid dunner en verliest zijn elasticiteit, er ontstaan rimpels en plooien en er kunnen huidverkleuringen (pigmentvlekken, ongelijkmatige pigmentatie, roodheid) en textuurveranderingen ontstaan.
Veroudering van de huid kan intrinsieke oorzaken hebben (genetisch geprogrammeerd), en extrinsieke oorzaken hebben(omgevingsfactoren). Vaak is er een combinatie van de twee, wat resulteert in vroegtijdige veroudering.

 

Intrinsieke veroudering

Intrinsieke veroudering ontstaat onder invloed van genetische en hormonale factoren. Dit natuurlijke verouderingsproces begint meestal vanaf de leeftijd van 25 jaar. De huid produceert minder collageen, elastine en hyaluronzuur waardoor de huidstructuur zijn stevige gevoel verliest, minder veerkrachtig is en sneller rimpels vormt.

Extrinsieke veroudering

Extrinsieke huidveroudering wordt veroorzaakt door omgevingsinvloeden:
1. Ultraviolet (UV) licht van zonnestralen verreweg de belangrijkste factor is: zie verder.
2. Roken: Nicotine en teer zijn gif voor al onze organen, ook voor de huid. Het klassieke rokersgelaat heeft een dorre, vale, grijsachtige tint, een dunne huid met grove oppervlakte-textuur en uitgesproken groeven, vooral rond de mond. Deze karakteristieke look is het gevolg van vocht en lipiden uit de hoornlaag, een verstoorde structuur van de elastinevezels en het minder functioneren van de kleine bloedvaten in de huid.
3. Alcohol: alcohol doet de bloedvaten uitzetten en bevordert hierdoor vooral couperose.
4. Luchtvervuiling
5. Andere externe factoren die onze huid beïnvloeden: levensstijl: ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging, stress, slaap tekort ed.

Een ouder wordende huid heeft vaak verschillende kenmerken:

 • Huid wordt droger en dunner.
 • Statische en dynamische rimpels.
 • Volumeverlies.
 • Photo-aging : ouderdomsvlekken, pigmentatie-stoornissen, uitgezette bloedvaatjes.
 • Textuurveranderingen.
 • Huidverslapping.

Verouderingsproces in beeld

UV-STRALEN : PHOTO-AGING

Huidverandering door ( te veel ) blootstelling aan zonlicht wordt ook wel ‘photo-aging’ genoemd. Zelfs een paar minuutjes dagelijkse blootstelling aan de zon kan merkbare huidveranderingen teweegbrengen. Een huid die veelvuldig aan de zon werd blootgesteld, vertoont de volgende kenmerken: zowel fijne als diepe rimpels en groeven, een ruw oppervlak, een slappe lederachtige textuur met geelbruine kleur, een doffe teint met onregelmatige pigmentatie en uitgezette bloedvaatjes. Men schat dat 90 procent, van de als cosmetisch storend ervaren veranderingen aan de verouderde huid, wordt veroorzaakt door expositie aan zonlicht.
UV-straling kan via verschillende mechanismen schade aanrichten in de huid. UVA en UVB stralen veroorzaken directe en indirecte DNA-schade,  bijvoorbeeld door een toegenomen vorming van oxidatieve stress. Tijdens de veroudering nemen daarbij de DNA-herstelmechanismen en het herstellend vermogen van de huid af, waardoor opgelopen schade minder goed gerepareerd kan worden. Sommige van deze DNA-beschadigingen kunnen leiden tot huidkanker. 

 
Huidspecialisten en dokters hameren er steevast op: de UV-stralen van de zon hebben nefaste gevolgen voor de huid. De gevolgen op lange termijn kunnen wel groot zijn. Om dat aan te tonen, publiceerden wetenschappers in het vakblad The New England Journal of Medicine een portret van een 69-jarige man.
De man in kwestie reed 28 jaar lang met een vrachtwagen rond. Daardoor werd de ene helft van zijn gezicht blootgesteld aan licht, terwijl de andere zich steeds in de schaduw van zijn cabine bevond. Hij lijdt daardoor aan de ene kant aan dermatoheliosis, een aandoening van de huid als gevolg van de blootstelling aan UV-stralen, terwijl de andere kant er normaal uitziet. 
Het chronisch blootgesteld worden aan de stralen maakt dat de huid minder elastisch wordt en er diepe rimpels ontstaan die je er ouder doen uitzien. Wil je graag die mooie huid behouden? Dan is smeren de boodschap.


Huidveroudering voorkomen?

 • Bescherm je huid tegen de het ZONLICHT. Ultraviolet licht breekt collageen en elastine in kleine stukjes. Veelvuldige blootstelling aan de zon veroorzaakt een versnelde afbraak van collageen en elastine in de huid. Deze afbraak zorgt voor een eerdere en meer uitgebreide rimpelvorming, maar verhoogt ook de kans op huidkanker. Ultraviolet licht speelt daarnaast ook een rol bij het ontstaan van bruine zonnevlekken of ouderdomsvlekken, vooral op de handen, decolleté en het gezicht. Ook couperose kan door zonlicht verergerd worden. 
 • Goede huidverzorging met actieve ingrediënten aangepast aan uw huid. 
 • Antioxidanten: zij beschermen uw huid tegen zon beschadiging. D'Oro Vit C serum 15%
 • Voeding, met name suikers hebben grote invloed op de afbraak van collageen in de huid.                  Eet gezond: Zorg ervoor dat het veel fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten bevat. Voldoende drinken. 
 • Zorg voor een volledige nachtrust.
 • Vermijd stress. Probeer te sporten, mediteren of andere vormen van ontspannen om stressvrij te blijven.
 • Voor de heren: Scheer voorzichtig. Gebruik een crème, lotion of gel om de huid te beschermen.
 • Roken kan elastine en bindweefsel afbreken en daardoor eerder rimpelvorming veroorzaken. Daarnaast verhoogt roken de kans op huidkanker. 
 • Vermijd overmatig alcohol gebruik.


Huidveroudering behandelen

Chirurgie: Face lift

Bij chirurgisch ingrijpen wordt enkel iets aan de contouren van het aangezicht gedaan, wat prachtige resultaten oplevert met een aanzienlijke verjonging. Maar bij chirurgie is de huid niet behandeld, daarom is het aangeraden om uw huid na te behandelen: met laser, needling en/of thuisbehandeling met dermaroller en actieve producten.  

Peeling

Verschillende doelen, verschillende dieptes
Letterlijk vertaald betekent Peeling:  het (af)pellen, ofwel het verwijderen van een laagje huid. De dikte van het laagje huid dat wordt verwijderd bepaald de diepte van een peeling.

 • Een oppervlakkige peeling verwijdert (een stukje) van de opperhuid of zelfs alleen het laagje dode cellen bovenop de opperhuid (het stratum corneum).
 • Een mediumdiepe peel bereikt de lederhuid en wel het bovenste gedeelte daarvan, ook wel de papilaire dermis genoemd.
 • Een diepe peel tot slot bereikt het onderste gedeelte van de lederhuid, ofwel de reticulaire dermis.

Dieper is niet per definitie beter
De huidconditie en/of -aandoening bepaalt welke diepte nodig is voor optimaal resultaat en welke diepte haalbaar is, want niet iedereen kan zomaar een diepe peeling ondergaan. Althans niet zonder consequenties.
Wat doet een peeling precies?
In de basis doen alle peelings hetzelfde: ze verwijderen een laagje huid en als reactie daarop zullen reparatie-mechanismen in de huid actief worden.
Onregelmatigheden verdwijnen met het laagje huid
De mate (=diepte) waarin de huid door de peeling wordt beschadigd bepaalt daarbij ook de intensiteit en de duur dat de huid zichzelf zal repareren en stimuleren. Doordat een laagje huid wordt verwijderd, worden ook onregelmatigheden in de huid verwijderd, zoals bijvoorbeeld acne-littekens en (al dan niet gedeeltelijk) pigmentvlekken.

Littekentjes

Het doel van de peeling en de conditie van de huid bepalen samen hoe diep de huid gepeeld moet worden om een probleem op te lossen of te verbeteren. Betreft het een patiënt met acne-littekentjes, dan is bijvoorbeeld een mediumdiepe peel noodzakelijk om die littekentjes te verwijderen. Deze lopen namelijk veelal door tot in de papilaire dermis (bovenste laag van de lederhuid).

Rimpels en verslapping

Is er sprake van bijvoorbeeld ernstige verslapping van de huid of diepe littekens, dan is een diepe peeling noodzakelijk om verbetering te geven. En in beide gevallen geeft een oppervlakkige peeling niet het gewenste resultaat.
Soorten peelings

Peelings zijn naast de diepte-classificatie in te delen in 3 verschillende soorten:
Mechanisch, Chemisch en Laser.
Welke methode het beste is, hangt af van het doel, het gewenste resultaat van de behandeling.

 • Mechanisch

Hierbij wordt een laagje van de huid geschraapt. Dit kan op twee manieren:
Met een heel fijn kristalpoeder of met water (microdermabrasie en hydrodermabrasie genoemd). Een microscopisch dunne laag van de opperhuid wordt hierbij verwijderd, wat de opperhuid stimuleert om zich wat sneller te gaan vernieuwen. Pigmentvlekken tijdelijk minder zichtbaar, gladder oppervlak.

Bijkomend effect is dat een pigmentvlek wat minder intens lijkt omdat er ook een laagje pigment wordt verwijderd. Dit is echter een tijdelijk effect (de opperhuid vernieuwd zich gemiddeld elke 6 weken volledig, de pigmentvlek komt dan dus ook weer gewoon terug). Een ruwe en ongelijkmatige huidstructuur heeft ook voordeel bij microdermabrasie, doordat de oppervlakte weer gelijk wordt gemaakt. Deze methode is alleen geschikt voor oppervlakkige peels.

 • Chemisch

Bij een chemische peeling worden zuren, enzymen en/of kruiden op de huid aangebracht, die vervolgens een laagje van de huid wegetsen. Afhankelijk van het type chemische peeling kan hiermee een oppervlakkige, een medium-diepe of een diepe peel worden gedaan, waarbij enzymatische peelings het zachtst zijn.
Enzymatische peelings geven doorgaans weinig schilfering, zijn niet irriterend en kennen nauwelijks tot geen bijwerkingen of complicaties. Voordeel van de enzymatische peel in een therapeutische huidbehandeling is dat de werkzame stoffen minder “barrière” tegenkomen en daardoor beter worden opgenomen in de huid en de huidcellen, met sneller resultaat als gevolg.

 • Laser

Onderzoek wijst uit dat behandelingen met laser een effectieve anti-aging methode is, die niet alleen resulteren in de gestimuleerde productie van collageen, maar ook zichtbare verbeteringen van rimpels en verzakking. Andere voordelen naast versterkte huidstructuur zijn de vermindering van onvolkomenheden zoals bruine vlekken, littekens en pigmentproblemen.
Het woord "laser" is eigenlijk een acroniem voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Normaal gesproken werkt de behandeling door een krachtige lichtstroom te concentreren, variërend van 400 tot 1300 + nanometer (nm), wat een meting van licht is, wat een miljoenste van een meter betekent. Het licht dringt diep in de lagen van de huid door in de dermis (het structurele deel van de huid met collageen- en elastinevezels) om je lichaam te stimuleren tot het herstellen van schade, waaronder rimpels en verzakkingen.
Er zijn 2 soorten Laser: Niet -Ablatieve en Ablatieve 

 • Niet-Ablatieve 

zijn zachter en richten zich voornamelijk op onregelmatige huidpigmentatieproblemen en ongelijkmatige huidtint. Deze behandeling laat de bovenste lagen van de huid (de opperhuid) intact terwijl ze verjongen vanuit de diepere lagen (de dermis).

 • Ablative 

Deze beschadigt de epidermis om de diepere lagen van de dermis te verjongen, en is over het algemeen gereserveerd voor de meer geavanceerde behandeling van fijne lijntjes, diepe rimpels en verzakking. 
Fractional Laser Resurfacing: een ablatieve en altijd populaire laserbehandeling ontwikkeld in 2001. De methode richt zich op een fractie van de huid met de laser en produceert duizenden diepe microscopische kolommen in de huid die eruit zien als minipolkapunten terwijl het omliggende weefsel met rust wordt gelaten. Het gedeelte dat intact blijft, bevordert een snelle genezing van het beschadigde gebied, waardoor downtime wordt verminderd.
Wat is IPL?
Intense Pulsed Light (IPL) behandeling gaat soms onder de naam fotoverjonging of foto-gezichtsbehandelingen en wordt vaak verward met een niet-ablatieve laser. Hoewel de behandeling enkele overeenkomsten met lasers deelt, omdat ze beide licht gebruiken om een gericht gebied van de huid te verwarmen en te vernietigen, gebruikt IPL een breed spectrum van licht dat kan worden gebruikt tegen verschillende huidaandoeningen, terwijl lasers een enkele golflengte van licht gebruiken om een specifieke aandoening te targeten. Enkele van de dingen die IPL behandelt, zijn onder meer het verlichten van huidverkleuring (ouderdomsvlekken en zonnevlekken), littekens, het verminderen van roodheid en gebroken bloedvaten. In mindere mate staat IPL erom bekend dat het de huidtextuur, fijne lijntjes / rimpels verbetert en tijdelijk de vettigheid vermindert.


Huidverzorging @ home 

Gebruik de juiste cosmeticaproducten om huidveroudering aan te pakken. Wij werken enkel met producten die actieve ingrediënten bevatten en in een hoge concentratie, een concentratie die werkt.
Wanneer u niet opteert voor een laser of dermabrasie kan u thuis gelijkaardig resultaat bekomen op langere termijn met Dermaroller in combinatie met onze actieve producten. 

...