Wat is hyaluronzuur (HA)?


Hyaluronzuur (HA) is een stof die bestaat uit een lange keten van suikermoleculen die als een ketting aan elkaar zijn geregen. Het komt van nature voor in veel delen van je lichaam, waar het fungeert als een "waterbindend" molecuul dat je weefsels smeert en beschermt. Het is wat je huid structuur geeft en verantwoordelijk is voor die mollige en gehydrateerde look.


Wat is zijn rol?


Hyaluronzuur (HA) is een van de belangrijkste elementen van de extracellulaire matrix (ECM): een matrix die ruimtes tussen cellen creëert en fungeert als een steiger voor alle levende cellen. Het is de ECM die bepaalt hoe onze weefsels eruit zien en werken.
Als het op HA aankomt, is grootte belangrijk.
Hoog moleculair gewicht HA (HMW-HA) is het meest gunstig voor de huid omdat het in staat is om grotere hoeveelheden water te binden.
HMW-HA biedt daarom goede smering, hydratatie en ruimtevullende eigenschappen voor weefsels, belangrijke kenmerken voor injectables en huidproducten.

Hyaluronzuur speelt een cruciale rol in de gezondheid van de huid door de productie van cellen die fibroblasten worden genoemd te stimuleren.
Fibroblasten zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de productie van collageen en elastine. Hyaluronzuur zorgt dus voor de gewenste niveaus van hydratatie en elasticiteit terwijl de huid stevig en soepel blijft. Het werkt ook als een antioxidant, beschermt onze cellen tegen schade en zorgt er dus voor dat de ECM correct kan functioneren (bijvoorbeeld bij wondgenezing).


Hyaluronzuur wordt veel gebruikt als actief ingrediënt in veel schoonheidsproducten. 


HA-fillers worden gebruikt om rimpels te verminderen, wangen te modelleren en de elasticiteit en hydratatie van de huid op het gezicht, de nek en de hals te verbeteren. Ze kunnen ook de lipvorm corrigeren of onderogencirkels behandelen.
In crèmes en serums wordt HA gebruikt om te fungeren als een beschermende barrière, waardoor de huid vocht vasthoudt, voor een mollige, gehydrateerde look.5